Wat is een plug-in

pluginDe term plug-in betekent eigenlijk in het Nederlands “invoegingstoepassing”. Het gaat dus om iets wat ergens aan kan worden toegevoegd. Wanneer je je eigen website aan het bouwen bent, zijn er kleine extra programmaatjes beschikbaar die je aan je eigen website kunt toevoegen. Deze kun je gebruiken als je bijvoorbeeld een korte video wilt laten afspelen of een slide-show met afbeeldingen op je website wilt laten afdraaien. Ook het afspelen van muziek kan geregeld worden met een zogenaamde plug-in. Wanneer een plug-in is geschreven in een bepaald programma, wordt dit ook wel een extensie genoemd, maar de termen worden vaak door elkaar heen gebruikt.

Plug-ins worden dus gebruikt als aanvulling, uitbreiding of aanpassing op bepaalde bestaande software, zonder dat je daarvoor het programma zelf hoeft aan te passen. Een functionaliteit toevoegen aan je eigen website wordt met behulp van een plug-in een fluitje van een cent.

De verschillende Control Management Systemen zoals WordPress en Joomla bieden verschillende plug-ins aan. Alvorens je gaat beginnen aan de bouw van je website dien je dan ook goed na te denken over welk CMS je wilt gaan gebruiken. Dit betekent dat je niet alleen kritisch naar het aangeboden template voor de website dient te kijken, maar ook de verschillende mogelijkheden tot het toevoegen van deze plug-ins in je beslissing mee moet laten wegen. Stel daarom voordat je begint eerst goed vast wat je van je website verwacht, welke eisen je aan een dergelijke website stelt en wat je ermee wilt bereiken.

Plug-ins worden ook gebruikt door de verschillende webbrowsers om speciale informatie op een site te kunnen laten zien. Adobe Flash Player, Quick Time en Java zijn de meest bekende plug-ins die op dit moment worden gebruikt.

monitor-deskHet installeren van plug-ins op je website is niet geheel zonder risico. Doordat het gaat om extensies die voor en door iedereen te gebruiken zijn, kan het voorkomen dat sommige van deze plug-ins geïnfecteerd zijn. Dit betekent dat zij ervoor kunnen zorgen dat er ongewenst nog andere dingen worden geïnstalleerd en je website in snelheid enorm kunnen vertragen. Wanneer je een plug-in op je website wilt installeren, doe je er niet alleen goed aan dit vooraf goed te overwegen (is het noodzakelijke of niet, wat zijn de vooraf bekende risico’s van installatie) en achteraf goed te controleren en in de gaten te houden.