Webdesign en graphics

designHet ontwerp van je website en de toevoeging van beeldmateriaal.

Een goede website heeft een goede balans tussen tekstenfragmenten en beeldmateriaal. Waar die balans ligt is natuurlijk niet zomaar zwart-wit te zeggen maar hangt geheel af van welk doel de website heeft.

 1. Veel plaatjes, weinig tekst.
  Wanneer je op je website verschillende producten wilt aanbieden, zal het in de meeste gevallen resulteren in veel plaatjes, weinig tekst. Plaatjes van het product bevredigen de behoefte van de koper om het product eerst te “zien”. Net als in de reguliere winkel is presentatie een groot punt. Hoe beter de presentatie – oftewel de foto – des te groter de kans dat het product door de consument wordt gekocht. Soms is het zeker de moeite waard een professionele fotograaf te laten zorgen voor het aanleveren van het beeldmateriaal. Denk maar eens aan bijvoorbeeld Funda. Afhankelijk van het financiële belang kan er ook voor gekozen worden een stylist in te huren voor deze opdracht zodat het door u aangeboden product zo goed mogelijk wordt gepresenteerd.
  Spelletjessites zoals bijvoorbeeld de online casino’s hebben ook veel plaatjes en weinig tekst. Bezoekers willen een spelletje doen en zitten niet te wachten op al te veel informatie.
 2. Evenredigheid aan plaatjes en tekstfragmenten
  Een goed voorbeeld hiervan zijn bijvoorbeeld de verschillende reissites. Wanneer je kiest voor een reisbestemming of activiteit wil je niet alleen weten hoe het er uit ziet, maar een beschrijving is ook heel belangrijk Het beeldmateriaal dient uiteraard zo goed mogelijk te zijn en de tekst dient uit te nodigen tot actie. De bedoeling is immers dat mensen iets bij je boeken.
 3. imagesVeel tekstenfragmenten. weinig plaatjes
  Bijvoorbeeld een persoonlijke blog. Over het algemeen worden lange lappen tekst saai gevonden om te lezen. Besteed daarom ook aandacht aan de vormgeving van de tekst. Een duidelijke alinea indeling, bulletpoints en een stuk zonder spelfouten maakt een stuk tekst prettiger te lezen dan een grote lap tekst. Ook bij persoonlijke blogs of informatieve sites doe je er goed aan enkele plaatjes te plaatsen om de nieuwsgierigheid van de lezer aan te zetten om het stuk te lezen. Een overvloed van beeldend materiaal kan echter afbreuk doen aan de tekst: een leuk vertelde anekdote op iemands persoonlijk blog hoeft niet per se ondersteund te worden met snapshots van de familieleden die op dat moment aanwezig waren. Soms is het goed dingen aan de verbeelding over te laten.

Wanneer overgegaan wordt tot het plaatsen van beeldmateriaal is het vooral van belang dat dit beeldmateriaal van goede kwaliteit is. Een slechte foto of grafisch ontwerp kan meer schade dan goed doen. Wederom de eerste indruk die de bezoeker van uw site krijgt is belangrijk. Er zijn verschillende databanken op het internet die beeldmateriaal aanbieden. Hiervoor dient soms een klein bedrag betaald te worden (copyright) maar vaak verdient deze investering zich dubbel en dwars terug.